Annen-Info.nl

Grasbaanraces in Annen

Eind jaren vijftig en begin jaren zestig was het heel normaal dat er in een dorp een grasbaanrace werd georganiseerd. Zo ook in Annen.

De eerste grasbaanwedstrijd werd georganiseerd op 15 september 1957 door de Motor en Auto Club "de Hondsrug" uit Gieten. De locatie die was uitgekozen was een unieke locatie nl. midden in het dorp op de grote brink. Het werd ondanks de weersomstandigheden direct een succes.

Tussen 1957 en 1964 werden er diverse wedstrijden gehouden met als topper het jaar 1962 met maar liefst 5000!! toeschouwers. Het waren wedstrijden om het Nederlands Kampioenschap en dus kwamen alle Nederlandse toppers aan de start. De grasbaanraces zijn in 1964 voor het laatst verreden en de reden daarvan is tot op de dag van vandaag bij ons niet duidelijk. In 1967 en 1968 zijn er nog een aantal races geweest voor bromfietsen tot 50 cc maar daarna werd het stil op de brink. In ieder geval geen motorgeronk meer. Wel is de liefde voor de grasbaanrace in het dorp Annen blijven bestaan. Met name de zijspansport trok veel deelnemers uit het dorp.

En men zegt wel eens bloed kruipt waar het niet gaan kan. Zo ook bij de motorsportliefhebbers die elkaar regelmatig tegenkwamen in café d"Anneroele. Door de gebroeders Harry en Jan Willem Drenth en caféhouder Jan Boers werd in 2003 een vergunning aangevraagd bij de gemeente, om weer grasbaanraces op de brink in Annen te mogen organiseren. In eerste instantie werd de vergunning geweigerd. Maar via een bezwaren procedure werd er alsnog een éénmalige vergunning verleend. De race was in 2003, wegens tijdsgebrek, echter niet meer te realiseren.

De datum van de eerste wedstrijd werd, in overleg met de KNMV, vastgesteld op 19 september 2004. Eerst werd een bestuur samen gesteld. Oud zijspancoureur Rieks Schuiling werd gevraagd als voorzitter van de Stichting MC Annen. Annie Hadderingh, ook goed bekend met de motorsport, werd gevraagd voor het secretariaat en de pr. De heren van het eerste uur, Jan Boers, Harry Drenth en Jan Willem Drenth traden toe tot het bestuur en Jeanet Sevinga werd penningmeester.

En met behulp van een enthousiaste groep vrijwilligers en sponsoren en niet te vergeten de KNMV Baansport commissie, ging op 19 september 2004 de eerste grasbaanrace van start. En het moet gezegd worden de geschiedenis herhaalde zich. Wederom kwamen er duizenden toeschouwers naar de knusse brink in Annen. Doordat alles die dag perfect is verlopen was er geen sprake meer van éénmalige wedstrijd. Nu is het een jaarlijks terugkerend evenement in september waarmee Annen wederom op de kaart is gezet.

Kijk voor meer informatie op: www.mcannen.nl

 

 

Grasbaanraces in Annen.

 

Eind jaren vijftig en begin jaren zestig was het heel normaal dat er in een dorp
een grasbaanrace werd georganiseerd. Zo ook in Annen.

De eerste grasbaanwedstrijd werd georganiseerd op 15 september 1957 door de Motor en Auto Club "de Hondsrug" uit Gieten.
De locatie die was uitgekozen was een unieke locatie nl. midden in het dorp op de grote brink. Het werd ondanks de weersomstandigheden direct een succes.

Tussen 1957 en 1964 werden er diverse wedstrijden gehouden met als topper het jaar 1962 met maar liefst 5000!! toeschouwers. Het waren wedstrijden om het Nederlands Kampioenschap en dus kwamen alle Nederlandse toppers aan de start. De grasbaanraces zijn in 1964 voor het laatst verreden en de reden daarvan is tot op de dag van vandaag bij ons niet duidelijk.
In 1967 en 1968 zijn er nog een aantal races geweest voor bromfietsen tot 50 cc maar daarna werd het stil op de brink. In ieder geval geen motorgeronk meer. Wel is de liefde voor de grasbaanrace in het dorp Annen blijven bestaan.
Met name de zijspansport trok veel deelnemers uit het dorp.

En men zegt wel eens bloed kruipt waar het niet gaan kan. Zo ook bij de
motorsportliefhebbers die elkaar regelmatig tegenkwamen in café d"Anneroele.
Door de gebroeders Harry en Jan Willem Drenth en caféhouder Jan Boers werd in 2003 een vergunning aangevraagd bij de gemeente, om weer grasbaanraces op de brink in Annen te mogen organiseren. In eerste instantie werd de vergunning geweigerd. Maar via een bezwaren procedure werd er alsnog een éénmalige vergunning verleend. De race was in 2003, wegens tijdsgebrek, echter niet meer te realiseren.

De datum van de eerste wedstrijd werd, in overleg met de KNMV, vastgesteld op
19 september 2004. Eerst werd een bestuur samen gesteld. Oud zijspancoureur Rieks Schuiling werd gevraagd als voorzitter van de Stichting MC Annen. Annie Hadderingh, ook goed bekend met de motorsport, werd gevraagd voor het secretariaat en de pr. De heren van het eerste uur, Jan Boers, Harry Drenth en Jan Willem Drenth traden toe tot het bestuur en Jeanet Sevinga werd penningmeester.

En met behulp van een enthousiaste groep vrijwilligers en sponsoren en niet
te vergeten de KNMV Baansport commissie, ging op 19 september 2004 de
1e grasbaanrace van start. En het moet gezegd worden de geschiedenis herhaalde zich. Wederom kwamen er duizenden toeschouwers naar de knusse brink in Annen. Doordat alles die dag perfect is verlopen was er geen sprake meer van éénmalige wedstrijd. Nu is het een jaarlijks terugkerend evenement in september waarmee Annen wederom op de kaart is gezet.

Kijk ook eens bij onze buurdorpen

Anloo - www.anloo-info.nl
Eext - www.eextinfo.nl
Zuidlaren - www.zuidlaren.nl
Gasteren - www.ingasteren.nl