Annen-Info.nl

P.V. “de Vliegers”

De Postduivenvereniging “de Vliegers”is opgericht op 1 april 1935.
In het begin betrof het een aantal vrienden die gezamenlijk wat postduiven we liet brengen. Het vervoer ging toen meestal met de trein. De duiven kregen een gummiring om. Deze moest bij thuiskomst worden ingeleverd. Tegenwoordig telt de vereniging 45 leden, en het vervoer gaat met meerdere verenigingen in grote eigen vrachtwagens. De gummiringen zijn omgewisseld voor chipringen die elektronisch worden geconstateerd.

Bij het duivenspel is het de bedoeling dat alle duiven tegelijk worden gelost. Filmpjes van lossingen zijn op youtube te bekijken. Van elke liefhebber is de afstand vanaf lossingsplaats tot eigen hok tot op de meter nauwkeurig bepaald. Omdat de exacte aankomsttijd van de duif op het hok wordt vastgesteld door de elektronische klok, kan van elke duif de gemiddelde snelheid worden bepaald. De duif met de hoogste snelheid is winnaar van de vlucht. Door elke duif punten toe kennen, naar gelang de klassering, worden de kampioenen bepaald.

In de zomer worden er vluchten georganiseerd. De kortste afstand vanaf Zutphen is zo’n 100 kilometer en de langste is ongeveer 650 kilometer vanaf Orleans (midden Frankrijk). In het verleden werd ook wel vanaf chateauroux gevlogen (ongeveer 780 kilometer, maar dat werd als velen te ver gevonden. De vluchten over de kortste afstanden tot 250 kilometer worden de vitessevluchten genoemd. De vluchten van 250 tot 450 kilometer noemt men midfondvluchten, de vluchten van 450 tot 700 kilometer de fondvluchten en afstanden tot 1200 kilometer de overnachtfondvluchten. De laatste categorie wordt over meerdere dagen vervlogen.
De eerste vlucht is meestal begin april en de laatste vlucht medio september. In de winter is er dan tijd voor de jaarlijkse tentoonstelling, altijd in het 2e weekeinde van december.

Meer inlichtingen bij:

Roelof Popkes
Naweg 27
9463 PH Eext
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kijk ook eens bij onze buurdorpen

Anloo - www.anloo-info.nl
Eext - www.eextinfo.nl
Zuidlaren - www.zuidlaren.nl
Gasteren - www.ingasteren.nl