In februari 2021 zijn we begonnen met de rubriek ‘3 vragen aan…’. In deze rubriek kregen ondernemers uit Annen de kans om hun bedrijf voor te stellen. Na exact drie jaar en 36 ondernemers passen we de rubriek graag aan, dus niet alleen meer ondernemers komen aan het woord, maar ook vrijwilligers, verenigingen en teams. Deze maand is het woord aan Geert Anninga, voorzitter van de Historische Vereniging Annen.

1. Kun je jezelf even voorstellen?
Mijn naam is Geert Anninga, ik ben geboren en getogen in Annen. Ik woon met Gerda in de wijk van ploeg Geel. Ik ben nu drie jaar gepensioneerd, daarvoor heb ik ruim 40 jaar bij de Rabobank gewerkt. Net als veel gepensioneerden zijn de dagen goed gevuld met diverse werkzaamheden, oftewel: ik verveel me beslist niet. Sinds het voorjaar van 2020 ben ik voorzitter van de Historische Vereniging Annen.

2. Kun je iets vertellen over wat de Historische Vereniging allemaal doet en wat jij zo leuk vindt aan de vereniging?
Samen met Klaas Behling, Kiki Anninga, Juul Verkaaik, Henk Klinkers en sinds enige tijd Ineke Wijnholds vormen wij het bestuur van de Historische Vereniging. Een actieve vereniging met veel enthousiaste vrijwilligers. We hebben ruim 500 leden. Ieder kwartaal komt ons blad ‘Toen’ uit. De redactie bestaat uit Roelof Eleveld, Geert Dekker, Albert Rademaker en Willem Mulder. Zij slagen er ieder kwartaal in een prachtig blad te maken met interessante artikelen. Zij worden daarbij geholpen door diverse schrijvers.
Zo staat in de laatste ‘Toen’ onder andere een prachtig verhaal van Mark Dijkhuis over het leven van blueszanger Bé Hegen en van Piet Kaan en Henk Veenhof over de geschiedenis van de woning de Bulten 10. Willem Mulder en Roelof Eleveld hebben een mooi verhaal gemaakt over de deelname van de gemeente Anloo aan NCRV’s Zeskamp en Spel zonder grenzen in de jaren 70.

Toen
Ook staan er in iedere ‘Toen’ foto’s met de vraag ‘Wie zijn dit ook alweer?’ en ‘Wie weet waar…’. Iedere keer ontvangen we hierop veel reacties van onze lezers. Elke maand plaatsen we op Facebook een foto van hoe het vroeger was en hoe het nu is. En ook op onze site www.annentoen.nl is veel informatie over de historie van Annen te vinden. We zijn bezig met het terugplaatsen van markestenen, zij bepaalden vroeger de gemeentegrens. Zo is deze tussen Anloo en Annen in 2019 en tussen Annen en Zuidlaren in 2022 weer hersteld.

Herdenkingsmonument
Na jarenlange voorbereiding is in 2023 op initiatief van onze vereniging het herdenkingsmonument op de hoek van de Schoolstraat en de Molenakkers onthuld. Dit ter nagedachtenis aan zes jonge mensen uit Annen die in de Tweede Wereldoorlog door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen in Duitsland en Nederlands Indië. Albert Rademaker heeft het monument met zijn symboliek ontworpen. Het monument omarmt de vrijheid. We zijn er trots op dat Annen nu ook een plek heeft om te kunnen herdenken. Het monument is geadopteerd door basisschool de Eshoek. Jaarlijks wordt er op 4 mei nu ook in Annen de dodenherdenking gehouden.

Strunen deur Annen
Eind oktober organiseren we een wandeling (speurtocht) door Annen met een knipoog naar het verleden. Gezelligheid staat hierbij voorop. Tot afgelopen jaar noemden we deze tocht Kleintje Annermarkt. Roelfie Braams bedacht de nieuwe naam voor deze wandeling. In het vervolg gaan we ‘Strunen deur Annen’. Voor de toekomst hebben we plannen om de oude Groningerweg weer op de kaart te zetten, gaan we door met het vinden en herplaatsen van de markestenen en willen we een educatieve plek van zwerfkeien maken.
Vanaf € 17 per jaar ben je lid van onze vereniging. Je ontvangt dan de ‘Toen’ en kun je gratis aan de diverse activiteiten deelnemen.

3. Aan wie geef je de 3 vragen door en waarom?
Ik geef de 3 vragen door aan Jakob Schuiling, voorzitter van de Stichting Motorclub Annen. Ieder jaar in september organiseren zij grasbaanraces op onze mooie brink. Dit goed georganiseerde evenement trekt elk jaar veel bezoekers. Na afloop wordt met man en macht de brink weer tip top in orde gemaakt.